Verbinding en dankbaarheid

Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. – Eckhart Tolle

Sommige mensen staan dankbaar op en gaan dankbaar naar bed, zonder erbij stil te staan. Voor anderen is het iets ingewikkelder. Dankbaarheid is in zekere zin een persoonlijke eigenschap – maar wel een waarin je jezelf kunt trainen, door bewust meer te focussen op de goede en fijne dingen in je leven.

Eigenlijk als je erbij stilstaat, dankbaarheid, is het iets heel puurs. Je kijkt naar wat er al is, wat je hebt. Een persoonlijke eigenschap, de mensen om je heen, een ervaring. Het legt het vergrootglas op fijne, prettige dingen. Dat maakt direct dat de energie stijgt. De vibratie, het trekt meer dingen aan erkentelijk voor te te zijn. En het mooiste is, dankbaarheid raakt nooit op.

Hoe pak je het aan? – Alles wat je aandacht geeft groeit!
Het belangrijkste is om er even een moment van te maken voor jezelf. Het te uiten, het uit te spreken. Het kan verwondering zijn om een regenboog die je plots ziet, een mooie bloem. Een aardig gebaar van iemand. Een glimlach die je op je gezicht ervaart bij het horen van muziek, wees je er dankbaar bewust van. Door je dankbaarheid te tonen (het te zeggen, een briefje te schrijven) doe je de ander een groot plezier én het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid.

Als je je geluk een stevige boost wil geven, dan koop je beter geen bezittingen maar ervaringen. Niet een paar schoenen of een horloge, maar een weekendje uit, een concert of lekker etentje.  Mensen ervaren meer dankbaarheid na het kopen van een ervaring dan na het kopen van materiële dingen. En dat gevoel van dankbaarheid maakt je dan weer gelukkiger. Het werkt dus in twee richtingen.

Dankbare mensen slapen beter. Ze vallen sneller in slaap, slapen langer en hun slaapkwaliteit is beter. Dat komt door de staat waarin je je bevindt, voordat je in slaap valt. Dat zijn de gedachten, herinneringen en beelden die door je hoofd gaan, net voor je in slaap valt. 

Dankbaarheid is iets dat je kan leren. Er zijn verschillende technieken, dus je kan zelf kiezen welke voor jou het best werkt.

6 minuten om in gevoel van dankbaarheid te komen, wat tevens zorgt voor gevoel van verbinding en geluk!
  • Schrijf over enkele dingen waar je dankbaar voor bent. Je kan bijvoorbeeld even nadenken over fijne dingen die gebeurd zijn tijdens de voorbije dag(en). Het helpt ook als je je beperkt tot 3 à 5 dingen.  Meer is niet noodzakelijk beter.
  • Schrijf een “bedankbriefje” aan iemand die je waardeert. Je hoeft de brief zelfs niet te posten, al is dat natuurlijk wel een meerwaarde. Geen tijd om te schrijven? Dan kan het ook zonder pen en papier. Gewoon even denken aan de persoon die je waardeert.
  • Je kan ook dankbaarheid stimuleren door te mediteren.


    Iets voor jou?

1 Comment

  1. Hallo Janneke,

    Bedankt voor je inspirerende blogpost over het belang van dankbaarheid. Als ervaringsdeskundige in voeding, sport, mindset en meditatie, help ik vaak cliënten die hun mentale welzijn willen verbeteren. Je aanpak van dankbaarheid als een middel voor het bevorderen van geluk en verbinding resoneert sterk met mijn werk. Ik ben het eens met je idee dat kleine momenten van dankbaarheid kunnen leiden tot een gelukkiger en verbondener leven.

    Vriendelijke groeten,
    Martijn Meeuwis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *